Home > Piets blog > Winters – geen winter
Volg Piet

Piets blog

Winters – geen winter

Voorlopig hebben we te maken met een hardnekkige noordelijke stroming. Een hogedrukgebied gaat voor anker boven de Britse Eilanden. Dergelijke situaties zijn vaak hardnekkig en dat is nu niets anders.

Er stroomt koudere lucht ons land binnen en deze overgang gaat gepaard met regen. Vooral het midden en zuiden van het land hebben te maken met soms intensive regenval.

De rest van de week zal onder de vleugels van dit hogedrukgebied overwegend droog verlopen. Hoewel een enkele winterse bui morgen niet is uit te sluiten. Actieve storingen kunnen ons in elk geval niet meer bereiken. Een noordelijke stroming brengt vrijwel nooit onvervalst winterweer.

Wanneer er een depressie boven Scandinavië ligt kan een noordelijke stroming wel voor veel sneeuw en voor een ‘vuile’ winter zorgen. Nu ligt het hogedrukgebied dicht genoeg bij ons land en is sterk genoeg om dit soort storingen op afstand te houden.

Geen echt winterweer, wel wordt het allemaal wat kouder. In de nachten gaat het licht, landinwaarts lokaal soms misschien wel eens matig vriezen met waarden tussen -1 en -5 graden. Er zijn behoorlijke verschillen tussen de kustgebieden en dieper landinwaarts. Dit geldt zowel voor overdag als in de nacht. De zon gaat geregeld schijnen al is het gevaar van hardnekkige mist wel iets wat om de hoek komt kijken. In het weekend neemt de kans op (winterse) neerslag wel iets toe.

In- en ook na het weekend houdt deze noordelijke stroming aan. Een overgang naar een echt winters weertype is voorlopig niet aan de orde. Een beetje licht winters.

Meer Blog