Home > Piets blog > Winterse buien – storm, maar winter?
Volg Piet

Piets blog

Winterse buien – storm, maar winter?


Weerkaart van het Europese model ECMWF voor 15 december. Goed te zien is dat de westelijke circulatie volgens dit model dan nog altijd springlevend is. Stabiel winterweer kan ons niet bereiken.

De oceaan fungeert voor ons land en grote delen van Europa als glijbaan voor storingen. Koude polaire en van oorsprong zelfs Arctische lucht stroomt ons land binnen. Op 5 km is de temperatuur gezakt naar -32 (Zeeland) tot -38 graden. Op 1.5 km hoogte is het -6 graden. De koude luchtlaag is behoorlijk dik en dat merken we in de vorm van winterse buien. Van tijd tot tijd passeren kleine randstoringen of troggen die dan voor een verhoogde kans op buien zorgt. Het is ronduit guur met windstoten, hagel, natte sneeuw en zelfs onweer is niet uitgesloten.

Ondanks de dikke koude luchtlaag is het geen winter. Dit komt omdat de lucht over de relatief warme Noordzee wordt aangevoerd. Een wind uit het westen brengt zelden winterweer, alleen tijdens langdurige perioden met kou en wanneer de Noordzee als voldoende is afgekoeld kan bij een westenwind de temperatuur onder nul blijven. Dit hangt ook nog van de windsterkte af.

Voorlopig blijft het erg onbestendig en zal het verkeer vandaag en morgen rekening moeten houden met soms lokale gladheid.
Vanaf woensdag bereikt ons een iets minder koude luchtsoort en neemt de kans op winterse buien af.
Wel blijft het erg wisselvallig met soms veel wind. Zo kan op op woensdag en vrijdag langs de kust gaan stormen als depressies weer vlak langs ons land trekken.

Het is inmiddels al 5 december en de winterliefhebbers worden ongeduldig. Wordt het nog wat met de winter? De diverse computermodellen geven nog weinig aanleiding tot optimisme. Zo laten zowel het ECMWF als het Amerikaanse GFS de krachtige westelijke circulatie doorzetten. Sturend zijn diepe lagedrukgebieden boven Groenland, Scandinavië en Scandinavië. Hogedruk vinden we dan terug op de oceaan en het zuidwestelijk deel van de Middellandse Zee. Een anti-winterse drukverdeling. Voorlopig moeten we het, wat winterweer betreft, dus nog doen met een buien die gepaard kunnen gaan met natte sneeuw en hagel.

Meer Blog