Home > Piets blog > Winterweer blijft in oosten en noorden Europa
Volg Piet

Piets blog

Winterweer blijft in oosten en noorden Europa

Moskou komende nachten kouder dan -20 graden
Vanochtend in Moskou -14 graden en lichte sneeuw.
Komende nachten minima tussen -20 en -25 graden. Na het weekend gaat de temperatuur daar richting de -30 tot -35 graden.

Vorst valt noordoosten Polen binnen
De vorst valt ook Polen binnen. Daar vanochtend nog rond nul maar vanmiddag al lichte vorst in het oosten van Polen. De vorstgrens blijft boven het noorden van Duitsland en Polen liggen. Vanaf zondag wint deze terrein en gaat het in het noordoosten van Polen matig tot streng vriezen.

Geleidelijk aan wint de vorst na het weekend vanuit het oosten wel iets terrein in westelijke richting maar echte kou blijft ver weg en boven (Wit) Rusland en Polen.

Winter breekt niet door in centraal Europa: lichte hooguit matige vorst
Centraal Europa koelt geleidelijk aan af maar van diep winters weer zal in- en ook na het weekend geen sprake zijn. In de nachten vriest het licht tot hooguit matig en overdag is het iets boven nul. Dat het niet meer vriest komt doordat er waarschijnlijk veel bewolking aanwezig zal blijven.

Scandinavië: -25 tot -35 graden
Geen echte winterinval dus in centraal en west Europa. Echte kou blijft in het oostelijke deel en in Scandinavië waar het in delen van Zweden afgelopen nacht 34 graden vroor. Deze felle kou blijft daar voorlopig en kan ook niet uitbreken. Een hogedrukgebied houdt het gevangen.

Ook in Finland zeer koud met in de nachten 30 tot soms 35 graden vorst!

Siberië: -56 graden
Veel kouder nog is het in Siberië waar de temperatuur vanochtend om 7.30 was gedaald tot -56 graden.(Ojmjakon)

Spanje: overgang naar wisselvallig en kouder weer
Is het dan nog ergens zacht? Jawel. In het zuidwesten van Spanje loopt de temperatuur vandaag op naar 18 tot 20 graden. Er is flink wat zon en de wind is niet meer dan zwak of matig, kracht 2 tot 3 uit het westen. In Portugal gaat het regenen.

Morgen is er flink wat zon op het Iberisch schiereiland. Het wordt opnieuw 18 tot 20 graden in het zuidwesten van Spanje. Naar het noorden toe is het beduidend kouder en kans op een bui. In de Pyreneeën zelfs wat sneeuw.
Veranderlijke wind die slechts zwak is.  Zondag vanuit het noordwesten regen. ‘s Middags regent het ook in het zuiden en oosten. In de hogere delen valt sneeuw en het wordt kouder met temperaturen van 5 á 7 graden in het noorden en midden tot 12 á 16 graden naar het zuiden toe.

Het koudere en wisselvallige weer houdt na het weekend aan. Soms is het zelfs zo koud dat er sneeuw valt. De wind trekt ook wat aan uit het zuidwesten.

Meer Blog