Home > Piets blog > Winterweer in Scandinavië.
Volg Piet

Piets blog

Winterweer in Scandinavië.

In ons land is de winter voorlopig verslagen. Grote delen van Europa hebben met een vrij mild weertype te maken.
Is het nog wel ergens winter? daarvoor wijken we uit naar Scandinavië. Hoewel niet bitter koud, de winter is daar nog wel aanwezig.

Afgelopen nacht daalde de temperatuur in het midden en noorden van Noorwegen en Zweden plaatselijk naar -20 tot -22 graden.

Het zuiden van van Scandinavië in nu niet bepaald erg koud. Daar zelfs in de nachten slechts overwegend lichte vorst. Het zuidelijke deel ligt juist in het grensgebied van zachte lucht dat vanaf de Oceaan naar het noorden wordt gepompt en koude lucht die wordt aangezogen door depressies boven het midden en noorden van Scandinavië.

De verwachting: vandaag trekt een kleine storing over het zuiden van Noorwegen en Zweden naar Finland. Er valt sneeuw. Ook Denemarken krijgt met deze sneeuwval te maken. Morgen valt er in het zuidoosten van Finland zelfs een dik pak sneeuw.

Deze storing zorgt wel voor de aanvoer van een portie nieuwe felle kou vanuit het Poolgebied. De komende nachten vriest het overwegend zeer streng met minima tussen de -20 – en -35 graden! De kou verovert ook een groot deel van het zuiden van Scandinavië.

Verder schijnt de zon geregeld en kan er morgen nog een sneeuwbui in het uiterste zuiden voorkomen. Vrijdag en zaterdag krijgt ze in het zuiden te maken met nieuwe intensieve sneeuw. De meeste sneeuw is deze winter tot nu toe gevallen in het zuidwesten met op veel plaatsen bijna anderhalve meter sneeuw. Kijken we naar de prognoses dan komt de twee meter sneeuw in zicht.Veel minder sneeuw in het zuiden van Finland. Daar tussen de 30- en 40 cm sneeuw.

Dankzij een depressie op de Oceaan en bij Groeland kan deze kou west Europa onmogelijk bereiken.

Meer Blog