Home > Piets blog > Winterweer verovert Europa
Volg Piet

Piets blog

Winterweer verovert Europa

Europa: lichte tot matige vorst
De komende dagen wordt het kouder in Europa. Een hogedrukgebied bij Ierland en een depressie boven de Baltische Staten zijn er verantwoordelijk voor.

Was het de laatste week extreem zacht in bijvoorbeeld de Alpen, dit gaat nu snel veranderen.
In grote delen van centraal Europa gaat het in de nachten matig vriezen. Ook overdag blijft het kwik veelal onder nul.

Kouinval tot in Frankrijk en midden en noorden van Spanje
De kouinval in Europa strekt zich zelfs uit tot over Frankrijk en het noorden en midden van Spanje.
In de nacht naar vrijdag worden in het noorden en midden van Spanje minima tussen de -5 en -8 graden verwacht. Dat geldt ook voor grote delen van Frankrijk.

Alpen: eerst sneeuw, later erg lage temperaturen
In de Alpen wordt het flink koud waarbij de vorstgrens later deze week daalt tot in de dalen.  Vandaag valt er verse sneeuw. De meeste sneeuw wordt verwacht in het midden en noordwesten van Oostenrijk, zo tussen de 15- en 30 cm.

De komende dagen veelal bewolkt, soms wat zon maar ook lichte sneeuw. In het weekend erg lage temperaturen met in de hogere delen minima dalend tot -25 graden! Wel zon en minder wind.

Noordwest Rusland: -30 graden
Verder wordt het zeer koud in het noordwesten Rusland. daar daalt de temperatuur de komende nachten naar -20 tot -30 graden. De kou blijft daar voorlopig opgesloten rondom een sterk hogedrukgebied.

Scandinavië: nog altijd winter
In Scandinavië is het ook nog altijd koud. Afgelopen nacht vroor het op sommige plaatsen (zoals in Lapland) nog ruim 25 graden.

Komende dagen: sneeuw op Balkan en Italië
Verder is het slecht weer in het centrale en zuidoostelijke deel van de Middellandse Zee en op de Balkan. Deze gebieden worden geteisterd door veel neerslag.
in Italië en op de Balkan vallen geregeld zware sneeuwbuien.

Meer Blog