Home > Piets blog > Wolkbreuk-achtige bui in Zuidhorn
Volg Piet

Piets blog

Wolkbreuk-achtige bui in Zuidhorn

In vrijwel heel het land is het droog. Niet in het Groningse Zuidhorn. Daar meldt waarnemer Gerard Kiewiet een wolkbreuk-achtige bui die in 6 minuten 8.2 mm regen produceerde met een maximale regen-intensiteit van 185.8 mm per uur. Ook kwam hagel voor tijdens de felle bui.

Diezelfde bui zorgde er voor dat de bliksem insloeg op het spoor tussen Usquert en Roodeschool. Daardoor viel het treinverkeer uit op die verbinding.

Het zijn de schaarse buien die vanmiddag voorkomen. Tegelijk geeft het wel aan hoe onstabiel het is.

Neerslag. Daar zitten we met z’n allen toch wel op te wachten. En met ons de natuur voorop.

Dit weekend zal er meer neerslag gaan vallen. Zowel op zaterdag als zondag bepaalt een depressie ons weer met enkele buien of buitjes al resultaat.
Zaterdag ligt het lagedrukgebiedje boven ons land en wordt er nog milde lucht aangevoerd.

Zondag steekt er een frisse westen tot noordwestenwind op en wordt het amper 15 graden.

Na het weekend houden we voorlopig wisselvallig weer. Of er regen van echte betekenis gaat vallen is nog de vraag. Een dagelijkse bui levert ook een bijdrage aan de extreme droogte.

Later in de week zijn er grofweg twee denkbare scenario’s. Of een diepe depressie bij Scandinavië neemt de regie over en zorgt voor een ronduit koel en uiterst wisselvallig weertype, of een hogedrukgebied neemt de touwtjes in handen. In dat geval stabiliseert het weer juist en keert het voorjaar terug.
Ik hou u op de hoogte.

Meer Blog