Home > Piets blog > Zeer lage waterstanden in rivieren
Volg Piet

Piets blog

Zeer lage waterstanden in rivieren

Deze maand  verloopt tot nu toe zeer droog. In ons landelijk meetpunt de Bilt viel  tot vrijdagochtend 6 mm, maar er zijn gebieden bij waar het nog veel droger is. Op sommige plaatsen in het noordoosten en oosten viel deze maand zelfs nog geen mm regen. Vlagtwegge (gr) tapte 0.3 mm af en Enschede 0.4. Ook op de Wadden Eilanden viel nauwelijks neerslag. In het zuiden van Brabant viel 10 tot 15 mm  met als uitschieter Eersel waar 17.4 mm aan regenwater werd afgetapt.

Door de mand genomen hebben we dus te maken met een erg droge maand. Ook in Europa is het al lange tijd droog en deze combinatie maakt dat de waterstanden in de rivieren ook zeer laag is. Maar 22 cm hoger dan het laagterecord uit de droge zomer van 2007. De waterstand in de Rijn bij Lobith was vanochtend 7.11 boven NAP. Maandag wordt een stand van 7.05 verwacht. Vrachtschepen mogen nog slechts de helft van hun lading vervoeren en woonboten liggen massaal droog.

Pas volgende weekend zou er in deze situatie verandering kunnen komen wanneer depressies het roer mogelijk over gaan nemen en de kans op neerslag toeneemt. De droogste maand november ooit was in 1955 toen er 14.9 mm water viel. Meer recent staat 1997 op een tiende plaats met 31.3 mm. Normaal valt er in een hele maand 79.8 mm.

Meer Blog