Home > Piets blog > Zon net zo verslavend als sigaretten en alcohol
Volg Piet

Piets blog

Zon net zo verslavend als sigaretten en alcohol

Zon is net zo verslavend als sigaretten en alcohol, volgens professor Gerald Piérard van het universitair ziekenhuis in het Belgische Luik. Piérard laat weten dat er een risico bestaat op lichamelijke afhankelijkheid van bruinen in de zon en onder de zonnebank.

De professor deed samen met collega-dermatologen onderzoek naar het fenomeen zonverslaving. Zonnestralen zorgen volgens de onderzoekers, net als bijvoorbeeld sigaretten, voor een gevoel van welbehagen. Het is een plezier dat steeds weer door de hersenen gevraagd wordt. Het advies van Piérard is om er nooit mee te beginnen. ‘Want afkicken is lastig’, aldus de professor.

Eerder onderzoek
Uit eerder onderzoek blijkt dat veertig procent van de Nederlandse vakantiegangers zich onvoldoende insmeert. Een kwart van de Nederlanders vindt het hebben van een bruine kleur na de vakantie belangrijk. Een klein deel (10%) verbrandt liever dan dat ze zonder bruine kleur terugkomen van vakantie.

Ook blijkt uit het onderzoek dat twee op de drie Nederlanders denkt dat de zonnebank niet vergelijkbaar is met de zon. Volgens de wetenschappers een grote misvatting. ‘Het zonlicht van een zonnebank is gelijk aan die van de middagzon aan de Middellandse Zee’, laat een onderzoeker weten.
(Bron:www.healthylives.nl)

Meer Blog