Home > Piets blog > Zondvloed in Dublin, morgen in Portugal
Volg Piet

Piets blog

Zondvloed in Dublin, morgen in Portugal

Verschillende gebieden of plaatsen in Europa zijn in het nieuws vanwege het slechte weer.
Zo werd  het vliegveld in Faro (Portugal) gisteren een tijdlang gesloten in verband met extreem zwaar onweer en erg veel regen. In de loop van de dag verbeterde de situatie.

De overvloedige regen werd veroorzaakt door een botsing van droge lucht uit de Sahara en vochtige en veel koelere oceaanlucht.

Later op de dag en in de afgelopen nacht kreeg Ierland er flink van langs. In Dublin viel binnen 12 uur tijd 82 mm regen. Dat is meer dan dat er normaal in een hele maand aan regen valt.
Rivieren traden buiten hun oever. Het overvloedige water zorgde voor tal van problemen. De stormachtige wind verergerde de situatie.
Treinverbindingen en veerdiensten zijn uitgevallen. Vliegtuigen richting Dublin moesten uitwijken naar andere vliegvelden. Een agent wordt vermist nadat hij op een brug, terwijl hij het verkeer regelde, mee werd gesleurd door wind en water.

Inmiddels is de situatie zowel in Faro als in Dublin verbetert. In de Ierse hoofdstad valt vandaag nog (lichte) regen maar geen extreem grote hoeveelheden meer. Vandaag is het droog in Portugal, maar morgen staan er weer nieuwe zeer grote regenhoeveelheden op het programma en lijkt nieuwe overlast onafwendbaar.
In het noordwesten van Portugal kan vanaf morgenmiddag 12.00 UTC tot middernacht tussen de 100 en 150 mm regen vallen.
Ook naar het midden en westen van Spanje zijn grote hoeveelheden regen onderweg.

Meer Blog