Home > Piets blog > Elfstedentocht
Volg Piet

Piets blog

Elfstedentocht

De afgelopen week stond geheel in het teken van de elfstedenkoorts. Vooral in de afgelopen week nam bij mij de spanning toe.
Dat de tocht niet is uitgeschreven is terecht. Het elfstedenbestuur heeft een goede beslissing genomen en is helder en duidelijk geweest in de motivatie. Woensdag en donderdag lag het ijs er niet. De Elfstedentocht heeft gemiddeld 14 dagen matige tot strenge vorst nodig met ook overdag temperaturen van dik onder nul. De tocht der tochten was nu dichtbij, een kwestie van net niet of net wel. Het is net niet geworden. Wij kwamen drie dagen met matige tot strenge vorst tekort.
Ook hebben wij in het begin van de winterperiode drie ijsgroeidagen verloren. Tijdens deze eerste drie dagen met een harde wind zijn veel windwakken ontstaan en zijn grote delen van de route laat dichtgevroren. Natuurlijk heeft het relatief ‘warme’ water daarin ook een rol gespeeld. De sneeuw van vrijdag een week geleden was met name in het zuidwesten van de provincie een spelbreker. Op een laagje ijs van 2 of 3 centimeter kun je niet staan sneeuwruimen. Dus was het wachten op een, door de sneeuw, trage ijsgroei.

Toen donderdag de banen er door waren kon er vrijdag en gisteren volop worden geschaatst. Samen met fraai winterweer hebben veel mensen de Elfstedentocht geschaatst. De vele vrijwilligers, de ijswegencentrales en de elfstedenrayons hebben het schaatsfeest van de afgelopen dagen mogelijk gemaakt.

Ik heb tussen mijn werk door met veel schaatsers even een praatje kunnen maken. En ook vandaag zondag 12 februari wordt er nog geschaatst, maar er staat in Harlingen ook op plaatsen al water op het ijs. Vanavond nog een keer deze winter een opname van mijn weerbericht voor SBS6 op de Bolswardervaart. Hier ligt 17 centimeter zwart ijs.

Ik wil iedereen bedanken voor het vertrouwen in mij tijdens deze elfstedenkoorts periode. De webcam blijft nog even staan.

 

Meer Blog