Home > Piets blog > Mijn wintergevoel
Volg Piet

Piets blog

Mijn wintergevoel

Ik heb de afgelopen dagen over mijn wintergevoel geschreven. Als ik dat voor de volle 100 % zou hebben zou het volop winter worden. Ik moet zeggen, voor de komende week heb ik het wintergevoel, maar nog niet voor 100 %.

Dit heeft te maken met de kou in de nachten en overdag. Het gaat vanaf de nacht van zondag op maandag licht tot matig vriezen. Op veel plaatsen-5 of -6 graden. Alleen de dagtemperatuur werkt nog niet geheel mee. Overdag temperaturen rond 0 of -1 graden, samen met de zon en een warme ondergrond of het nog relatief warme water zal dit van invloed zijn op de ijsgroei. Tot en met volgende week dinsdag of woensdag blijft het nog wel winter, daarna verwacht ik alweer een inzinking. Als het meezit, kan er woensdag in de gebieden met matige vorst gemiddeld 3 cm ijs liggen. Dat is niet genoeg om op ijsbanen te schaatsen. Daar zouden nog drie of vier dagen met lichte tot matige vorst achteraan moeten.

Februari zou wel eens kunnen gaan kiezen voor een weertype met vaak winterweer, soms flink wat kou maar ook wat kwakkelend met sneeuw en overlast. En een kwakkelwinter is ook winter! Ik kom hier morgen nog op terug.

Meer Blog