Home > Piets blog > Schaatsplezier!
Volg Piet

Piets blog

Schaatsplezier!

Veel mensen hebben vandaag de schaatsen ondergebonden en zijn het ijs opgegaan! Op ijsbanen, vaarten, sloten en plassen werd flink geschaatst. Vanochtend vroeg hebben de ijsmeesters bij mij het ijs gemeten, wat nu een dikte heeft van zo’n 9 à 10 cm. Op sommige plaatsen was tot 2 à 3 dagen geleden nog sprake van windwakken die dus net zijn dichtgevroren. Dat ijs is nu nog maar net 4 à 5 cm dik en bovendien ligt er een laag sneeuw overheen, zodat deze zwakke plekken niet te zien zijn. De ijsmeesters benadrukken dat het ijs nog niet overal betrouwbaar is!

Volg dus de routes en de paden die de ijscentrale vrij heeft gegeven. Daar waar geschaatst kan worden is de kwaliteit van het ijs nagenoeg perfect! Er ligt een mooie ijsvloer, waar ondanks de sneeuw afgelopen nacht opnieuw 1 tot 1,5 cm is bijgekomen. En het voordeel van de sneeuw is nu ook, dat het zonlicht het ijs nauwelijks heeft opgewarmd. De zonnestraling wordt vrijwel geheel (80-90%) gereflecteerd. Met de vorst die vanmiddag is gebleven en de strenge vorst van komende nacht, zal het ijs blijven groeien: de komende nacht zo’n 2 tot 2,5 cm.

De komende dagen en nachten blijven we in winterse omstandigheden. Zondag is het opnieuw vrij zonnig en overdag koud met -4 of -5°C en in de nacht met wat meer bewolking minima tussen -7 en -10°C, lokaal tot -15°C. Mogelijk wat lichte sneeuw in de westelijke helft van het land. Zoals de weerkaarten er nu voorstaan, blijft het doorvriezen tot en met het komende weekend. Tegen die tijd lijkt het kwik wel geleidelijk naar boven te gaan, maar de exacte timing zal waarschijnlijk nog wel wat verschuiven, zoals ook afgelopen week regelmatig gebeurde.

Oh ja, zoals bekend woon ik aan de Elfstedentochtroute aan de Bolswardervaart. Om alvast in de sfeer te komen en het wintergevoel te krijgen zijn er live beelden te volgen via mijn webcam (zie foto) op http://www.omropfryslan.nl/alvestedentochtwebcam

Een ijzige groet van mij.

Meer Blog