Home > Piets blog > Winterkansen
Volg Piet

Piets blog

Winterkansen

De afgelopen novembermaand en de afgelopen weken is er door een aantal computermodellen vooral op de wat langere termijn stevig winterweer aangekondigd. Het ging vaak om de 8- tot 15-daagse verwachting. Zo werd er vorige week nog verwacht dat wij dit weekend -10 tot -12 graden konden verwachten. Het lijkt nu 8 tot 10 graden in de plus te worden.
Ik ben van mening dat voor volop winterkou er ook een zeer koud reservoir aanwezig moet zijn waaruit geput kan worden. We zagen totnogtoe dat depressies, vanaf de komst van het koudere weer, de regie in handen hadden. Ze zorgden ook geregeld voor een zuidwest tot noordenwind. Dan is stevig en blijvend winterweer meestal nog niet op komst en heeft het relatief warme zeewater te veel invloed. De tijd van het jaar speelt natuurlijk ook een grote rol.
Ik heb me, wat vorst aangaat, de afgelopen tijd rustig gehouden. Dit wil niet zeggen dat er geen winter meer komt. Dat kan nog altijd en ik ga er nog steeds vanuit dat we deze winter op natuurijs komen.

Meer Blog