Home > Piets blog > Zomer 2012: Flink warm en flink zonnig
Volg Piet

Piets blog

Zomer 2012: Flink warm en flink zonnig

Op 1 juni begint de meteorologische zomer, dus kom ik elk jaar op 31 mei met mijn definitieve zomerverwachting. Deze blijft staan en wordt gedurende de zomer niet meer aangepast. Er kleven aan een dergelijke seizoensverwachting altijd een aantal onzekerheden.

Ik verwacht dat de zomer in 2012 flink warm en vrij zonnig zal worden, met name in de kustprovincies zal de zomer veel zonuren geven. Juni begint wat wisselvallig, maar kan later in de maand wel de zomerse toer op gaan. Een warmtegolf (of hittegolf) lijkt meer weggelegd voor de maanden juli en augustus. Over de gehele zomer zal dit tot een flink warme zomer leiden. Het is op voorhand niet te zeggen of we daadwerkelijk een hittegolf gaan krijgen, maar wel lijken de laatste twee maanden van de zomer regelmatig warmtegolven te brengen met droog weer.

Gemiddeld zal de zomer wat regen betreft een normale hoeveelheid krijgen, maar de neerslag zal zich concentreren in korte, wisselvallige perioden met zware buien. Door deze zware (onweers)buien zal er plaatselijk in het land ook wel weer wateroverlast optreden, maar kan ook schade ontstaan door hagel en wind. Evenementen en festivals zullen zeker rekening moeten houden met dit soort zware (onweers)buien.

Ons land lijkt de komende zomer over het geheel genomen een goed vakantieland te worden met vaak (periodiek) prima vakantieweer.

Meer Blog