Home > Piets blog > Zout water stroomt Russische Noordpool binnen
Volg Piet

Piets blog

Zout water stroomt Russische Noordpool binnen

Door een toename van westenwinden is het Russische deel van de Noordelijke IJszee zouter geworden. Zoet water uit Siberische rivieren stroomt hierdoor richting Canada.

Over het geheel genomen is de zoutbalans van de het noordelijke poolgebied sinds 2003 maar weinig veranderd, zo stellen wetenschappers van NASA en de Universiteit van Washington in een publicatie in Nature.

Een kaart van de Amerikaanse wetenschappers toont echter dat er binnen de poolzee wel grote geografische verschillen in het zoutgehalte ontstaan.

Ze verklaren dit door het aantrekken van westenwinden rond het gebied. Als gevolg hiervan zou de bovenste laag van het water voor de noordkust van Rusland en Siberië in de richting van een diep basin voor de Canadese kust stromen.

Door ijssmelt en vooral door de toestroom van grote Siberische rivieren, zoals de Lena en de Ob, is dit water relatief zoet.

 

Atlantisch zout

Vanuit de Atlantische Oceaan stroomt ondertussen meer zout water binnen, waardoor met name het Russische deel van de Noordelijke IJszee onverwacht juist zouter blijkt te zijn geworden.

De verdeling van zout heeft verschillende klimaatgevolgen. Zo kan de ophoping van zoet water voor de Canadese kust daar mogelijk ijssmelt vertragen.

Golfstroom

Volgens de onderzoekers zijn hun metingen ook relevant voor het bepalen van de stabiliteit van de Warme Golfstroom in de Atlantische Oceaan en daarmee voor de gehele zogeheten thermohaliene circulatie.

Voor dit wereldwijde systeem van oceaanstromingen is het juist van belang dat het zeewater tussen Groenland en Noorwegen voldoende zout blijft. In deze zone bevinden zich namelijk verschillende punten waar het oceaanwater naar de bodem zinkt, als motor achter waterstromingen die door alle oceanen voeren.

 

Verstoord

Zowel een hoog zoutgehalte als een lage temperatuur verhogen de dichtheid en bevorderen daarmee het afzinken van dit water. Als het water echter te zoet wordt, kan het proces verstoord raken.

Onder de waargenomen herverdeling rond de Noordpool lijkt zo’n verzoeting in het uiterste noorden van de Atlantische Oceaan voorlopig geen zorg, zo stellen de Amerikanen.

 

Bron: nu.nl

 

Meer Blog