Home > Piets blog > Bijna de koudste 28 maart sinds 1901
Volg Piet

Piets blog

Bijna de koudste 28 maart sinds 1901

We kijken inmiddels niet meer op van een vlokje sneeuw. Een gierende oostenwind blaast ons in het gezicht en zorgt daarbij voor gevoelstemperaturen onder het vriespunt.

Niet verwonderlijk kwam daarbij vandaag een zwakke storing vanuit het noordoosten het land binnen die vanmiddag voor wat lichte sneeuw zorgde en het werd dan ook niet echt warm. De maximumtemperaturen varieerden tussen 1,4 en ruim 5,5 °C. Onze biologische klok wil het allemaal niet meer echt verwerken, maar vandaag werd het bijna een unieke dag.

De maximumtemperatuur in De Bilt kwam te liggen op 4,2 °C. Daarmee werd het oude record uit 1952 van 3,6 °C net niet verbroken.

Er werd op deze 28 maart, vlak voordat de zomertijd zijn intrede doet, nog geschaatst op verschillende locaties, waaronder ook het Schildmeer in de provincie Groningen. Het ijs was weliswaar niet dik en erg bobbelig, maar toch!

De paasdagen zullen dit jaar koud verlopen. We hebben nog altijd te maken met de koude, droge O-NO circulatie die continentale lucht aanvoert uit Siberië. Positief is dat de zon er goed bij is en we er op uit kunnen.

Door de jaren heen zijn er vaak grote verschillen in temperatuur op de paasdagen doordat deze soms vroeg en soms laat vallen.

Elk nadeel heeft echter ook een voordeel. Want het is dan weliswaar kouder dan normaal, maar doordat de lucht erg droog is krijgen we dit jaar op eerste en tweede Paasdag droog en (vrij) zonnig weer.

Vorig weekend was het bitterkoud, door de combinatie van temperaturen die net onder nul lagen, maar met een harde O-NO wind. De windchill was regelmatig lager dan -10 °C. In Engeland was sprake van driftsneeuw die tot toestanden leidde zoals bij ons in februari 1979 in het noorden. Meters sneeuw en veel problemen in het verkeer.

Zonder meer is de maand maart uniek en ook deze laatste decade van de maand stevent regelrecht af op een nieuw kouderecord.

 

 

Meer Blog