Home > Piets blog > Een (te) warme zomer, te nat door fikse buien
Volg Piet

Piets blog

Een (te) warme zomer, te nat door fikse buien

Elk jaar kom ik eind mei met mijn zomervoorspelling. Omdat zaterdag 1 juni de meteorologische zomer begint komt nu mijn voorspelling.

Ik kom gemiddeld tot een (te) warme zomer. De gemiddelde temperatuur zal in mijn voorspelling boven het landelijke gemiddelde van 16,9 graden uitkomen. Ongeveer tot maximaal +1,5 graden.

Mijn voorspelling gaat ook uit van een te natte zomer (normaal rond 213 mm) door afwisselend fikse, zware buien die voor overlast kunnen zorgen (regen, onweer en wind). Het aantal zonuren is normaal of meer (normaal rond 600 uur).

Een zomerstorm hoort er deze zomer bij. Een aantal korte inzinkingen horen ook normaal in onze zomer thuis, dus ook nu.

Het zal dus een zomer worden met deels een wisselend karakter.

De eerste zomermaand juni kan wel eens van start gaan met oplopende temperaturen. De zomerwarmte komt langzaam tot stand. Juni kan de warmte lang vasthouden, met toch ook de afwisseling door buien.

Juli kan iets wisselvalliger uitvallen met fikse buien, maar geeft ook periodiek volop zomerwarmte. Over het algemeen opnieuw (iets) te warm.

Augustus lijkt vooral in het eerste deel van de maand flink warm te verlopen.

Over de gehele zomer ga ik uit van een of twee lange(re) perioden met stabiel zomerweer. De meest warme periode, met misschien wel een hittegolf, maakt kans in de periode vanaf begin juli tot en met halverwege augustus.

Het zal duidelijk zijn dat de aangegeven perioden wel eens wat kunnen verschuiven, omdat het hier om een lange termijn gaat van maar liefst drie maanden. Wij zullen over het algemeen vaak het strand kunnen opzoeken.

Ik heb deze voorspelling gemaakt door te kijken naar de trends van de afgelopen jaren, gevolgen van de opwarming en de patronen vanaf vorig jaar zomer tot en met nu.

 

Meer Blog