Home > Piets blog > Een warmtegolf
Volg Piet

Piets blog

Een warmtegolf

Een hittegolf zit er nog niet in, maar een warmtegolf durf ik landelijk wel aan. We spreken van een hittegolf als wij in een periode van 5 dagen op alle dagen 25 graden of hoger kunnen noteren als maximumtemperatuur, waarvan 3 dagen op een rij met 30 graden. We spreken ook van een hittegolf bij een periode van 7 dagen met temperaturen van 25 graden of hoger, waarvan er drie dagen 30 graden of hoger aanwijzen.
De term warmtegolf heb ik een aantal jaren geleden in het leven geroepen om aan te geven dat er sprake is van een zeer warme periode. Ik spreek van een warmtegolf als er sprake is van een 5 tot 7 daagse periode met temperaturen rond 25 graden of hoger met mogelijk plaatselijk 30 graden. Het gaat hier net als bij de hittegolf om de temperaturen in De Bilt. Ik vind het ook prima om het landelijk toe te passen.
Gezien het huidige weerbeeld en dat voor de komende week zal de temperatuur van zaterdag tot en met volgende week donderdag in De Bilt naar verwachting rond of boven 25 graden uitkomen. Zondag en maandag 27 of 28 graden. Dinsdag en woensdag 26 of 27 graden en donderdag 27 of 28 graden. Landelijk zien we over deze periode gemiddeld 25 of 26 graden staan met plaatselijk kans op 30 graden in het zuiden.

Meer Blog