Home > Piets blog > Hittegolf
Volg Piet

Piets blog

Hittegolf

De zomer begon wat aarzelend in juni en de temperaturen waren gemiddeld aan de lage kant, maar dat wordt in deze julimaand helemaal goed gemaakt. Het blijft zonnig en droog de komende dagen met in eerste instantie tot en met aankomende zaterdag vrij zonnig weer, wat bewolking en gemiddelde temperaturen 24 à 25 °C. We hebben daarbij een matige tot vrij krachtige noordoostenwind, rond een hogedrukgebied met de kern boven Engeland.

Dit hogedrukgebied gaat zich de komende dagen langzaam verplaatsen naar de Noordzee en daardoor zal de stroming wat gaan ruimen naar een meer oostelijke richting. Komende week zorgt dit voor de aanvoer van een wat warmere luchtsoort en daardoor zal de temperatuur, in combinatie met weinig bewolking en veel zon, goede zaken gaan doen.

Zondag 21 juli 2013 wordt het gemiddeld zo’n 28 °C en zal in het zuiden van het land de eerste tropische temperatuur plaatselijk al gemeten kunnen worden. Komende week zal vanaf maandag op steeds meer plaatsen en ook op het KNMI in de Bilt een tropische temperatuur van 30 °C of meer gehaald kunnen worden.

Er is een vrij grote kans dat we de eerste officiële hittegolf gaan krijgen. We hebben namelijk al enkele dagen zomerse temperaturen van meer dan 25 °C en het wordt nu tropisch. Een hittegolf is een serie van minstens vijf zomerse dagen, waarvan er zeker drie tropisch zijn. Mocht het kwik op het hoofdstation van het KNMI dus vanaf zondag of maandag drie dagen op minstens 30 °C komen dan is de hittegolf een feit.

Meer Blog