Home > Piets blog > Hoosbuien
Volg Piet

Piets blog

Hoosbuien

Op verschillende plaatsen in het noorden van het land zijn er vandaag hoosbuien overgetrokken, waarbij er tussen de 30 en 50 mm aan neerslag viel in een korte tijd. Dit heeft plaatselijk voor wateroverlast gezorgd. In Winschoten stortte het dak van de Albert Heijn in door de grote hoeveelheid regenwater die in korte tijd te zwaar werd voor het dak.

De buien gingen gepaard met veel regen, onweer en lokaal werden ook kleine wind- en waterhoosjes gezien. Het werd veroorzaakt door gunstige omstandigheden voor het laten ontstaan van de buien. Zo was er aan de grond (en tot grote hoogte in de atmosfeer tot 5 km) sprake van erg rustige condities en er trok een kleine depressie over Friesland richting het oosten van Groningen. Zonder de depressie waren er veel minder buien geweest, maar nu werden zij geforceerd door dit kleinschalige lagedrukgebied. Toen de buien eenmaal een feit waren, bleven ze als het ware stilstaan en regenden helemaal uit. Aangezien de forcering van de buien ‘rondom het laag’ door bleef gaan, klonterden verschillende buien zich samen, die vervolgens weer ‘leegliepen’ en daarna begon het weer opnieuw.

De in eigen beheer ontwikkelde weerkaarten gaven de neerslag goed aan. In dit soort situaties is het verschil tussen de ene plaats met wateroverlast en een andere plek 1 km daar vandaan, waar het hooguit 1 mm regent, vaak enorm groot. Dit heeft alles te maken met de plaats waar de buien ontstaan en de zeer lage treksnelheid van de buien.

Meer Blog