Home > Piets blog > Koudegolf ??
Volg Piet

Piets blog

Koudegolf ??

In de media circuleren er op dit moment berichten over een koudegolf of dat we mogelijk de langste koudegolf in een halve eeuw kunnen krijgen. Hoe zit het nou wel precies dan? Ik vind het nu nodig om tekst en uitleg te geven over de kans op de bedoelde koudegolf. Er is op dit moment in ieder geval nog geen sprake van een koudegolf.

Voor een koudegolf moet er sprake zijn van een onafgebroken periode (van tenminste 5 dagen) met temperaturen onder 0 °C op het KNMI station De Bilt. Binnen die periode moeten er drie dagen zijn met strenge vorst, een minimumtemperatuur van -10 °C of lager.

We hebben nu vanaf 14 januari 2013 in De Bilt te maken met temperaturen onder 0 °C. Daarbij staat de teller van de strenge vorst op slechts 1 nacht: de nacht van 15 op 16 januari. Als we dus tellen vanaf vorige week maandag 14 januari t/m vandaag, 22 januari, dan hebben we nu een koude periode van 9 dagen.

Voordat er sprake is van een koudegolf, moet er de komende nacht en de nacht daarna, in De Bilt sprake zijn van strenge vorst. Dan hebben we dus potentieel donderdag op zijn vroegst een officiële koudegolf. Het zou kunnen, maar dan moet er ook niets zijn wat die strenge vorst in de weg staat, zoals bewolking of mist. Vrijdag blijft het nog koud, maar dit komende weekend wordt er dooiweer verwacht.

Ervan uitgaande dat we die 2 nachten met strenge vorst gaan krijgen, wat nog allerminst zeker is, dan komt deze koudegolf zaterdag ten einde, zodra het kwik in De Bilt op nul graden uitkomt. In dat geval hebben we dan een koudegolf gehad van 12 dagen, maar dat is niet de langste koudegolf sinds 1963. Begin 1997 was er namelijk ook sprake van een koudegolf van 12 dagen en deze was kouder met 6 dagen waarop sprake was van strenge vorst. Bovendien was er al eerder in december 1996 een koude periode (met strenge vorst), maar deze werd op 29 en 30 december tijdelijk onderbroken met maximumtemperaturen boven nul graden.

Laten we dus eerst maar eens zien of we daadwerkelijk die twee nachten met strenge vorst krijgen in De Bilt. Want als de temperatuur in De Bilt ook maar 1 van die 2 nachten blijft steken op -9,9 °C of als het zaterdag 0 °C wordt, dan is er geen sprake van een koudegolf en al helemaal niet van de langdurigste in een halve eeuw.

 

Bron: KNMI

Meer Blog