Home > Piets blog > Overlast: storm en zware windstoten
Volg Piet

Piets blog

Overlast: storm en zware windstoten

Gisteren was het bij tijd en wijle al slecht weer, maar morgenavond en in de nacht naar dinsdag toe gaat het helemaal los. Het is een depressie in de buurt van Schotland die ons vanaf maandagavond tot en met dinsdagavond (Kerstavond) zeer slecht weer zal brengen. De kerndruk van deze depressie is morgenmiddag naar inschatting 950 hpa. Dinsdagmiddag is dat waarschijnlijk 925 hpa.
Inmiddels heeft deze depressie zich dan ontwikkeld tot een “orkaandepressie”. Rond deze depressie ontstaan zogenaamde randstoringen en er ligt een heus stormveld. Morgenavond ligt het stormveld met gemiddeld windkracht 9 al over onze kustgebieden en het Waddengebied. Het gebied met gemiddeld windkracht 10 (zware storm) ligt heel dichtbij en kan later in de nacht naar dinsdag toe wel eens het noordwesten van ons land bereiken (met name de Kop van Noord-Holland en het westelijk Waddengebied). Daar is kans op zeer zware windstoten tot in kracht 11. Ook landinwaarts gaat het flink tekeer met een harde wind tot storm en soms zware windstoten.
De gevolgen laten zich raden. Er ontstaat plaatselijk schade en opnieuw kunnen bomen omwaaien. Verder wordt het in de nacht naar dinsdag toe regenachtig. Dinsdag valt er veel regen met temperaturen rond 11 of 12 graden en eerst nog storm(achtig) weer. In het tweede deel van dinsdagmiddag neemt de wind snel af. Kerstavond verloopt regenachtig.

Meer Blog