Home > Piets blog > Sneeuw in de Alpen
Volg Piet

Piets blog

Sneeuw in de Alpen

Sneeuw in aantocht
Juist in de aanloop naar de kerstdagen is er onder vakantiegangers altijd belangstelling voor de sneeuwhoogte en de verwachting. Iedereen wil graag weten hoe het er op de wintersportbestemming uitziet en wat de verwachtingen zijn. Later kom ik met een prognose voor de periode rond de kerstdagen, maar eerst de actuele situatie.

Hogedrukgebied
De laatste week is er sprake geweest van een hogedrukgebied, die voor een blokkade heeft gezorgd en voor vrij veel zonneschijn in de Alpen. Hierdoor is er op dit moment vooral sprake van oude sneeuw. Lokaal is de sneeuw deels weggesmolten onder de 1000 meter. Dit hogedrukgebied trekt nu weg. En we zien nu een steeds grotere invloed van depressies die doordringen naar Europa. Vanaf donderdag 19 december nadert een front de Alpen vanuit het westen. Eerst een idee van de sneeuwsituatie op dit moment.

Op de hogere delen boven de 1000-1200 m ligt dus nu wel (oude) sneeuw en wordt ook geskied. De omstandigheden per skigebied zijn op dit moment dus vrij unaniem. Het is oude sneeuw en de zon heeft de laatste tijd flink geschenen. Hierboven een actuele foto van Lech uit Oostenrijk en hieronder een van Wallis in Zwitserland.

 

Zwitserland, Wallis, Grachen (1619-2900m)

 

De omstandigheden zullen gaan veranderen en aan het mooie, zonnige weer komt even een einde met de nadering van neerslag uit het westen.

Verse sneeuw en westelijke Alpen
Vanuit het westen komt vannacht en donderdag een front met verse sneeuw. Er blijft echter wel invloed gelden van het hogedrukgebied in het oosten van de Alpen. Dit betekent dat met name de Franse Alpen en de Zwitserse Alpen veel verse sneeuw krijgen, maar niet Oostenrijk.

De neerslagverwachtingen lopen uiteen tussen 30 en lokaal over 1 meter sneeuw. Meer naar het oosten wordt de activiteit van verse sneeuw een stuk minder en in het oosten van Oostenrijk is het hooguit een enkele sneeuwbui. De sneeuwgrens zal liggen rond 1000-1200 meter en daalt vrijdag naar 800-900 meter.

Na het front wat vooral donderdag en ook nog wat in de vorm van sneeuwbuitjes op vrijdag voor verse sneeuw en bewolking zorgt, volgt op zaterdag weer een hogedrukgebied met de kern boven de Balkan. Dit zorgt dus dit aankomend weekend en begin komende week voor rustig en zonnig weer.

 

Weerkaart as. zaterdag 21-dec-2013

 

Uitstekende sneeuwcondities dus voor de westelijke Alpen om de wintersportvakantie mee te beginnen. Maar dan wel voor met name de Franse Alpen, de Zwitserse en deels de noordelijke van Italië. Oostenrijk moet het doen met een paar losse sneeuwbuitjes en krijgt geen lekkere, verse sneeuwdeken. Het zou kunnen zijn dat er tijdens de kerstdagen een nieuwe neerslagzone aankomt, hoe dat precies uitpakt, zal de komende dagen moeten worden bekeken.

 

 

Meer Blog