Home > Piets blog > Storm en hoogwater
Volg Piet

Piets blog

Storm en hoogwater

Een diepe depressie trekt donderdag over Schotland naar Scandinavië. De kerndruk van dit laag daalt daarbij naar een waarde van 962 hPa en dat is behoorlijk laag. Hierdoor ontstaat er dan ook een behoorlijk drukverloop, omdat er op dit moment nog sprake is van een relatief hoge luchtdruk in ons land en Engeland.

Donderdag zal de zuidwestenwind in de middag aan de kust toenemen tot stormkrachtig of stormkracht 9. We krijgen daarbij veel buien met flink wat regen. Het kwik ligt overdag rond 7 à 8 graden. Doordat er donderdagavond sprake is van springtij en de wind naar het noordwesten draait kan er flinke opstuwing van het zeewater naar de Nederlandse kust plaatsvinden. We moeten rekening houden met een erg hoge waterstand aan de kust.

Vrijdag ligt de depressie met de kern boven zuid-Finland. De wind is bij ons dan nog altijd stormachtig aan de kust, uit het noordwesten tot noorden. We krijgen nu boven de relatief warme Noordzee (met temperaturen van ruim 10 graden bij onze kust) vorming van veel buien. Doordat die noordwest tot noordelijke stroming erg veel koude, arctische lucht meebrengt, zullen deze buien in ons land een mix vormen van regen met (natte) sneeuw, hagel en soms ook onweer.

We hebben door de relatief warme zee in combinatie met de stormachtige wind een te hoge luchttemperatuur in ons land, tussen 4 en 7 graden. De (natte) sneeuw smelt dus overdag snel weg. In de nacht van vrijdag op zaterdag kan het lokaal een beetje wit worden, maar ook dit zal zaterdag weer snel smelten. Het echte winterweer blijft nog weg. Tijdens buien en in de avond en nacht wel kans op gladheid.

Meer Blog