Home > Piets blog > Stroming verandert – warmte komt naar ons land
Volg Piet

Piets blog

Stroming verandert – warmte komt naar ons land

Terwijl we vandaag en morgen te maken hebben met bewolking en geleidelijk ook neerslag, zou je niet meteen verwachten dat de temperaturen volgende week een stijgende tendens zullen gaan vertonen. Toch is dat wel redelijk zeker. De stroming zal namelijk gaan veranderen. Dat kunnen we vandaag en morgen al merken aan de behoorlijk harde wind. Donderdag komt er op de Waddenzee een harde zuidwester te staan, met kans op windvlagen tot in 8 Bft.

windkaart 2013-06-13

In tegenstelling tot een hogedrukgebied redelijk dichtbij ons land – waar we feitelijk de afgelopen maanden mee te maken hadden – zien we nu juist depressies boven Engeland richting Scandinavië. Hierdoor is de wind dan ook voornamelijk zuidwestelijk, soms ook zuidelijk.

Na licht wisselvallig weer met geregeld zon, temperaturen tussen 18 en 22 graden maar ook af en toe een bui, zal de stroming halverwege komende week tijdelijk even uit de zuidoost- tot zuidelijke hoek kunnen gaan komen. Het zou mij niets verbazen dat we de eerste tropische temperaturen zullen zien in ons land, medio halverwege of eind volgende week.

Wanneer dat gebeurt zijn we voor wat betreft de temperaturen bezig met een inhaalslag en kan de junimaand zonder problemen gemiddeld warmer worden dan normaal. Dat dit vervolgens ook gepaard kan of zal gaan met een tijdelijke verkoeling door verfrissende, maar mogelijk zware onweersbuien zal de pret niet drukken.

Ons land kan namelijk – in tegenstelling tot Duitsland –  juist wel wat neerslag gebruiken. We hebben namelijk tot op heden een neerslagtekort van zo’n 75 mm. Op zichzelf niet extreem, maar wel droger dan normaal. De lichte wisselvalligheid van deze week, zal daar nog niet meteen een verandering in brengen.

actueel neerslagtekort 2013

Meer Blog