Home > Piets blog > Uitzonderlijk lang koud
Volg Piet

Piets blog

Uitzonderlijk lang koud

We hebben te maken met een uitzonderlijk lange periode van gemiddeld te koud weer. Zowel januari, februari, maart en april van dit jaar waren te koud en droog. Mei volgt met opnieuw te koud weer. Tot en met gisteren al ruim 1,5 graden te koud. Dit wordt de komende week niet meer goed gemaakt.

De oorzaak van dit koude weer is terug te vinden als blokkade van hogedrukgebieden. Zo ligt het hogedrukgebied boven de Oceaan al weer enige tijd muurvast, waardoor de depressies boven westelijk Europa blijven rondcirkelen. Hierdoor is er na de eerste 7 dagen in de huidige maand mei een einde gekomen aan het droge weer. Maar het is door een regelmatige noordelijke stroming, op een paar warmere dagen na, ook te koud gebleven. Een blokkade zoals nu kan het wel tot de derde of vierde week van juni volhouden.

Record: gisteren werd in De Bilt een maximumtemperatuur gemeten van 10,4 graden. Het was een evenaring van het kouderecord van 23 mei 1975. Dus heeft 2013 samen met 1975 het kouderecord sinds 1901. Het kouderecord van de maximumtemperatuur op vandaag, 24 mei, staat ook op naam van het jaar 1975. In 1975 volgde een flink warme en zonnige zomer met een hittegolf van 29 juli tot en met 15 augustus. Eind volgende week kom ik met mijn zomerverwachting.

Meer Blog