Home > Piets blog > Wadden en zuiden als wintersportgebieden!
Volg Piet

Piets blog

Wadden en zuiden als wintersportgebieden!

Delen in het zuiden van ons land en de Waddeneilanden zijn door sneeuwval in 24 uur tijd omgetoverd tot heuse wintersportgebieden. Een unieke gebeurtenis, omdat het hier om twee uitzonderlijke weersituaties gaat die tegelijkertijd voorkomen. En dan ook nog wel halverwege maart!

Het zuiden:
In het zuiden van ons land heeft langdurige sneeuw voor overlast gezorgd. Een depressie boven Frankrijk was de veroorzaker van de sneeuw. Op de grens met de warmere lucht uit het zuiden is een breed neerslaggebied ontstaan dat tot over het zuidelijke deel van ons land reikte en zelfs tot bijna over het oosten. De activiteit van dit gebied zal vandaag langzaam afnemen, dit met name vanmiddag.

Kustfront:
Op de Waddeneilanden, met name op Texel, Vlieland en Terschelling ligt ook een pak sneeuw met sneeuwduinen van een halve meter. De sneeuwval werd veroorzaakt door een zogenaamd kustfront. Dit is een neerslaggebied dat op de grens van zee en kustgebied wordt gevormd in koude lucht. Kustfronten komen vooral bij flink koud winterweer voor en met name de bovenlucht moet ook flink koud zijn. Een noordoostenwind helpt in de regel mee. Morgen zal de Noordzee opnieuw sneeuwbuien produceren die met name de kustprovincies zullen aandoen.

Strenge vorst:
In de sneeuwgebieden landinwaarts kan het komende nacht bij opklarend weer streng vriezen, -10 tot -13 graden. Dit geldt met name voor zuidelijk Limburg.

Langere termijn:
Op de langere termijn lijkt de zachte lucht in het weekend met regenachtig weer het roer over te nemen. Ik verwacht dat de koude lucht volgende week alweer de tegenaanval inzet.

 

Meer Blog