Home > Piets blog > Warmtegolf, eerst kans op wateroverlast
Volg Piet

Piets blog

Warmtegolf, eerst kans op wateroverlast

We moeten eerst de regen van de komende nacht en morgenochtend verwerken. Met plaatselijk meer dan 20 mm regen is er kans op waterlast. Hierna breekt de zomer los.

Een warmtegolf
De zomerperiode die vanaf donderdag begint kan wel eens uitdraaien op een warmtegolf. Een hittegolf zit er volgens mij (nog) niet in, maar de kans op een warmtegolf lijkt vrij groot. We spreken van een hittegolf als wij in een periode van 5 dagen op alle dagen 25 graden of hoger kunnen noteren als maximumtemperatuur, waarvan 3 dagen op een rij met 30 graden. We spreken ook van een hittegolf bij een periode van 7 dagen met temperaturen van 25 graden of hoger, waarvan er drie dagen 30 graden of hoger aanwijzen. De term warmtegolf heb ik een aantal jaren geleden in het leven geroepen om aan te geven dat er sprake is van een zeer warme periode. Ik spreek van een warmtegolf als er sprake is van een 5 tot 7 daagse periode met temperaturen rond 25 graden of hoger met mogelijk plaatselijk 30 graden. Het gaat hier net als bij de hittegolf om de temperaturen in De Bilt. Ik vind het ook prima om het landelijk toe te passen.
Gezien het weerbeeld vanaf het weekend tot en met begin volgende week lijkt de kans op een warmtegolf groot. Het komende weekend wil ik omschrijven als: het wordt een zomer-, vakantie-, camping- en strandweerweekend.

Meer Blog