Home > Piets blog > Zware storm en hoogwater (update)
Volg Piet

Piets blog

Zware storm en hoogwater (update)

Ik hou via dit blog de ontwikkelingen bij met betrekking tot de storm en zware storm die het weerbeeld gaat bepalen. Hier volgt het actuele overzicht.

Langdurig zware storm: Eind deze ochtend en vanmiddag zal in het noordelijk en westelijk kustgebied storm of zware storm, kracht 9 of 10 komen te staan. Dit blijft in de middag eerst ook nog zo. Noord-Holland, Friesland en IJsselmeer eind van de ochtend en vanmiddag (zware) storm kracht 9 en 10. Waddengebied zeer zware storm, kracht 10 of 11. Windstoten tussen 110 en 140 km (tot in kracht 12). Landinwaarts een harde tot stormachtige wind met soms zware windstoten tot circa 100-110 km/uur. Donderdagavond, in de nacht en vrijdagochtend blijft er in de kustgebieden een noordwesterstorm staan. Waddengebied eerst nog zware storm. Al met al een langdurige storm van 24 uur of langer. De windstoten nemen af naar 90 en 115 km/u (tot in kracht 11). Landinwaarts een krachtige tot harde wind met windstoten.

De windkaart voor vanmiddag 13 u.

Springtij en hoogwater: De (zware) storm zal donderdagavond en –nacht samenvallen met springtij en voor erg hoog water zorgen. Er komt veel water op de kust te staan, door de lange noordwestelijke stormbaan. Op sommige plaatsen in het noordelijk kustgebied zal het alarmpeil worden bereikt.

Bijgaand de hydrotabellen van Harlingen en Delfzijl (bron: RWS).

Buien: Donderdagmiddag al buien met zeer zware windstoten. Donderdagavond en in de nacht stormbuien met hagel, onweer, natte sneeuw en zware windstoten tot in kracht 10 of kracht 11. Ook vrijdag nog flinke winterse buien (ook met sneeuw) met windstoten.

Problemen: Opnieuw kan er schade ontstaan en opnieuw zullen bomen omwaaien. Er is grote overlast voor het verkeer te verwachten. Overlast ook door het hoge water.

 

Meer Blog