Home > Piets blog > Een te warme zomer!
Volg Piet

Piets blog

Een te warme zomer!

Elk jaar kom ik eind mei met mijn zomervoorspelling. Dit jaar kom ik vandaag, zondag 1 juni, met de zomervoorspelling. Het is vandaag de eerste dag van de meteorologische zomer.

Ik ga er vanuit dat deze zomer een te warme zomer wordt. Een te warme zomer die gemiddeld 0,5 tot 1,5 graden boven de landelijk gemiddelde temperatuur van 16,9 graden gaat uitkomen.

Dit wil niet zeggen dat het een geheel stabiele zomer wordt. De zomer zal periodiek voor buiig weer zorgen. Dit kunnen ook zware buien zijn (veel regen, onweer en wind), die de nodige overlast zullen veroorzaken. Hierdoor zal de zomer te nat uitvallen (normaal rond 213 mm). Het aantal zonuren komt boven normaal uit (normaal rond 600 uur), door perioden met veel zon.

Juni kan wel eens de meest wisselvallige maand van deze zomer worden. In het tweede deel van de maand kan het weer wat stabieler worden. Ik ga er vanuit dat juni met de temperatuur rond normaal uitkomt.

Net als vorig jaar zullen juli en augustus de zomerwarmte brengen met een aantal lange(re) stabiele perioden. De kans op een hittegolf geldt met name voor juli en de eerste helft van augustus.

Kortom een te warme zomer met veel stranddagen en met name juli en augustus als te warme maanden. Het zal duidelijk zijn dat de aangegeven perioden wel eens wat kunnen verschuiven, omdat het hier om een lange termijn gaat van maar liefst drie maanden. Ik heb deze voorspelling gemaakt door te kijken naar de trends van de afgelopen jaren, de gevolgen van de opwarming en de patronen vanaf vorig jaar zomer tot en met nu.

Meer Blog