Home > Piets blog > Kans op hittegolf groter
Volg Piet

Piets blog

Kans op hittegolf groter

De kans op een echte hittegolf wordt groter. We spreken van een landelijke hittegolf als in De Bilt 3 dagen op een rij een maximum temperatuur wordt gemeten van 30 graden of hoger (tropisch warm) in een 5-daagse periode met maximumtemperaturen van 25 graden of hoger. Vandaag tot en met volgende week woensdag zal het in De Bilt op elke dag warmer zijn dan 25 graden. Morgen en zaterdag verwacht ik in De Bilt de tropische 30 of hoger. Zondag is nog niet zeker, maar ik ga voorlopig van 29 of 30 graden uit. De maximumtemperatuur van zondag is met name afhankelijk van de het tijdstip waarop onweersbuien midden Nederland bereiken. Maandag, dinsdag en woensdag blijft de zomerse warmte, met gemiddeld 27 graden. Als de landelijke hittegolf niet wordt gehaald, dan kan de warmtegolf het nog lang volhouden.
Voor de duidelijkheid, er wordt ook gesproken van een hittegolf als er sprake is van een 7- daagse periode van maximumtemperaturen van 25 graden of hoger. In deze perioden moeten dan verspreid 3 tropische dagen van 30 graden of hoger voorkomen.

Zuiden en oosten: het zuiden en oosten van ons land kunnen waarschijnlijk op zondag wel een regionale hittegolf noteren.

Onweersbuien: in de warme nacht van zaterdag op zondag en op zondag kunnen (plaatselijk) zware onweersbuien voor overlast zorgen.

Watersporters: hou de weerberichten bij en ook op mijn site zullen actuele waarschuwingen worden geplaatst.

Hittetips en Nijmeegse vierdaagse tips: zie mijn blog van gisteren, woensdag 16 juli.

Nijmeegse vierdaagse: het wordt een snikhete slotdag met 32 of 33 graden.

Zaterdag: extreme hitte met mogelijk een hitterecord met 30 graden op de Wadden tot 34 of 35 graden plaatselijk landinwaarts. In de nacht 20 of 21 graden.

Meer Blog