Home > Piets blog > Lenterecord
Volg Piet

Piets blog

Lenterecord

Het is in ons land een ongekend warme middag met in een groot deel van het land uitzonderlijke hoge temperaturen. Het oude dagrecord van 19,9 °C voor de maximumtemperatuur van 20 maart van 1916 is gebroken. In het Utrechtse de Bilt werd het vanmiddag al 20,9 °C rond de klok van 16.00 uur.

In het Waddengebied ligt het kwik rond 15 à 16 graden. In het midden, oosten en noordoosten is het 19 tot 21 graden. De hoogste temperaturen werden genoteerd in Brabant en Limburg waar het in Ell bijna 23 °C werd.

Normaal wordt het in de maand maart overdag gemiddeld 10 °C en zijn warme dagen (waarop het minstens 20°C) wordt niet uitzonderlijk. Ze komen gemiddeld iets minder dan 1 keer per jaar voor, in de afgelopen 30 jaar. Het ziet er naar uit dat het ook dit jaar in deze maand (in De Bilt) de enige keer blijft, want het gaat een stuk afkoelen.

Vannacht komt er een koufront en morgen zullen de temperaturen werkelijk gaan kelderen naar maximaal 10 à 11 °C. Dat is dus ruim 10 graden kouder dan vanmiddag! Eerder deze week meldde ik al dat we deze week snelle schommelingen in het weer en grote temperatuurstegenstellingen konden verwachten.

Dat gaan we dus morgen aan den lijve ondervinden! De snelle afkoeling komt niet alleen doordat we in de koudere lucht achter het koufront terechtkomen. Het komt ook door een wind die in plaats van zuidelijk tot zuidwestelijk, gaat komen uit het westen tot zuidwesten, dus meer vanaf de nog koele zee. Het brongebied van de lucht die wij dit komende weekend krijgen, bevindt zich nu boven Ierland en de Atlantische Oceaan ten zuidwesten van IJsland. Daar is het momenteel een stuk kouder. Tot slot is het de komende dagen niet meer zo uitzonderlijk zonnig als vandaag. De zonkracht is in het voorjaar al aanmerkelijk en bij een gunstige windrichting als vandaag, kan het kwik daardoor snel stijgen. Dat het vandaag dus extra aangenaam was, konden we goed merken.

Meer Blog