Home > Piets blog > Warmtegolf
Volg Piet

Piets blog

Warmtegolf

Ik verwacht de eerste warmtegolf van deze zomer. Met name vanaf donderdag gaan de temperaturen rond de 25 graden of hoger uitkomen.

Door de oost-zuidoostelijke stroming vliegt de temperatuur vanaf donderdag omhoog boven de zomerse grens van 25 graden. Het is zonnig en van buien is in de verste verte geen sprake door de nabijheid van het hogedrukgebied. Vrijdag wordt in het zuiden de 31 graden waarschijnlijk wel gehaald op sommige plaatsen. Dus een zware afsluiting voor de wandelaars in Nijmegen.

Ik wil deze periode tot warmtegolf benoemen, omdat we gerekend vanaf woensdag toch wel minstens 5 dagen op deze zomerse temperaturen mogen rekenen. Woensdag komt het kwik tot 24 à 25 graden gemiddeld, donderdag komen we op 28 à 29 graden en vrijdag en zaterdag schommelen de gemiddelde temperaturen rond 29 à 30 graden.

Zoals wel vaker in ons land begint er bij dit soort temperaturen iets te broeien en dat is nu niet anders. We zien op zaterdag of op zondag een thermische storing ontwikkelen boven Frankrijk. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat wij hier in de loop van het weekend ook mee te maken gaan krijgen. Maar of dat dat meteen het einde inluidt van de warmte, durf ik te betwijfelen. Hoe dan ook is er gerekend vanaf woensdag, sprake van een warmtegolf, zonnig weer en op veel plaatsen tropische warmte!

Meer Blog