Home > Piets blog > Wateroverlast
Volg Piet

Piets blog

Wateroverlast

Vandaag begon droog en vrij zonnig met temperaturen die oplopen naar zo’n 22 tot 23 graden, in het noorden iets lager en in het zuiden plaatselijk nog een graadje hoger. Er leek geen vuiltje aan de lucht, maar schijn bedriegt. Want er broeit wat in centraal Europa en dit gebeurt allemaal in de omgeving van een met warme, onstabiele lucht gevulde depressie boven Zuid-Duitsland, Tsjechië en Oostenrijk.
Gistermiddag toen deze onstabiele lucht zich nog bevond in Hongarije en Servië ontstonden daar al behoorlijke onweersbuien. Er is daarbij ook sprake geweest van een kleine tornado (windhoos), die voor wat schade heeft gezorgd in Szeged. Hiervan zijn mooie beelden opgenomen: https://www.youtube.com/watch?v=FKyfCab8qGE#t=39

Terug naar ons land. Een langgerekt neerslaggebied met regen en bewolking trekt vanmiddag vanuit Duitsland via Limburg en Brabant langzaam maar zeker door naar Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland en deels over Gelderland, Utrecht en een stuk van Flevoland. In dit neerslaggebied bevinden zich ook stevige onweersbuien met kans op hagel en windstoten. Met name de neerslag uit deze plensbuien zal later vanmiddag en vanavond in de genoemde provincies voor wateroverlast kunnen gaan zorgen. Opgeteld vanaf vanmiddag tot morgenochtend 08.00 uur kan de neerslag namelijk op sommige plaatsen oplopen tot ± 50 mm. Dat zijn 5 emmers op 1 vierkante meter. En aangezien dit met name in korte tijd uit de langzaam trekkende plensbuien valt, kan dit niet snel genoeg afgevoerd worden. Waarschuwing voor het verkeer: kans op aquaplaning en (grote) vertragingen.

neerslagkaart voor vanavond 18-24UTC

KNMI analyse van 26-05-2014 00.00 UTC

totale neerslag van GFS voor vanmiddag, vanavond tot morgenochtend 06.00 UTC

Meer Blog