Home > Piets blog > Wintervoorspelling 2014-2015
Volg Piet

Piets blog

Wintervoorspelling 2014-2015

Normaal, wel (even) op natuurijs!

Deze voorlopige wintervoorspelling gaat ervan uit dat wij de komende winter in ieder geval een of misschien wel twee kortere of langere perioden op natuurijs kunnen schaatsen. Met name denk ik dan eerst aan de ijsbanen. De kans daarop lijkt vooral in februari te liggen. Ook zal het weer eens wit worden. Op meerdere dagen een sneeuwdek.
Verder wordt het een winter met de nodige overlast voor het verkeer. Dit in zowel de koudere als de zachte periode(n). Over het algemeen zal de komende winter gemiddeld als een normale winter uit de bus komen of zelfs aan de zachte kant. Het is mijn voorlopige voorspelling. Eind november komt de definitieve voorspelling.

Hoe tot stand gekomen?
Elk jaar kom ik eind oktober of al eerder in de herfst met de voorlopige wintervoorspelling om eind november met de definitieve wintervoorspelling te komen. Ik noem het een voorspelling, omdat het over een lange termijn gaat van meer dan vier maanden en mijn voorspelling niet alleen op computermodellen en de meteorologische wetenschap is gebaseerd. Ik kijk ook altijd naar het stromingspatroon van de afgelopen anderhalf jaar.
Verder vind ik de activiteit van de zon belangrijk en met name ook de ontwikkelingen in de herfst, zoals de opbouw van hogedrukgebieden in het noorden en de daarmee samenhangende opbouw van kou. Het gevoel speelt ook een rol.

Meer Blog