Home > Piets blog > Flink warme zomer en extremen
Volg Piet

Piets blog

Henk Luntz (Wijk aan Zee)

Flink warme zomer en extremen

Het is vandaag 1 juni, het begin van de meteorologische zomer (de zomer volgens de weerkunde). Dus kom ik vandaag met mijn zomervoorspelling.

Ik ga er vanuit dat wij een flink warme zomer krijgen, maar het wordt ook een zomer van de extremen.
Warmte: gemiddeld zal de zomer tussen 0,5 en 1,0 graden te warm zijn, misschien wordt het overschot nog groter. Juli en augustus zijn de maanden die in aanmerking komen voor een warmtegolf, maar de kans op een hittegolf is volgens mij ook groot. Deze maanden zorgen ook voor de nodige stranddagen.
Extremen: het wordt een zomer van de extremen. De extremen komen tot uiting in zeer warme (hete) dagen, de (korte) inzinkingen met buiig weer en mogelijk stormachtig weer. Zware buien horen er deze zomer ook weer bij. Kans op zwaar onweer, wateroverlast, hagel en veel wind. We moeten leren leven met extreme weersomstandigheden, ook in de zomer. De zomers kunnen net als de overige seizoenen grillig zijn.

Zomervoorspelling:
Ik baseer mijn zomervoorspelling op het weerpatroon van de afgelopen jaren in de laatste zomers vanaf 2010, het stromingspatroon van het afgelopen anderhalf jaar, mijn ervaring en hoe ik er zelf over denk.
Niet alleen ik kom met een zomervoorspelling. Er zijn ook bekende computermodellen die met seizoenverwachtingen komen.
Het is bekend van mij dat ik elk jaar met een zomer- en een wintervoorspelling kom en vaak op de eerste dag van de meteorologische zomer en winter bekend maak.

Meer Blog