Home > Piets blog > Binnen acht jaar een Elfstedentocht
Volg Piet

Piets blog

foto ANP

Binnen acht jaar een Elfstedentocht

Het was dit jaar alweer 20 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht is geschaatst, zaterdag 4 januari 1997. De discussie over de kans op de tocht der tochten is de afgelopen week in het nieuws gekomen. Is er als gevolg van de opwarming nog kans op een Elfstedentocht?

Ik ben van mening dat binnen 8 jaar nog minstens 1 of 2 keer een Elfstedentocht zal worden uitgeschreven als gevolg van winterweer. Dit ondanks de opwarming van de aarde (klimaatverandering).
De klimaatverandering zorgt voor het toenemen van extremen en over het algemeen zachte of zeer zachte winters. Maar binnen de extremen van de klimaatverandering passen ook extremen als koude perioden. Zo kon de Elfstedentocht op 4 januari 1997 na een periode van 15 dagen met matige tot strenge vorst worden geschaatst. In 2012 was sneeuw de spelbreker in een periode van 14 dagen met matige tot strenge vorst. Er was in 2012 een tekort van 3 dagen met matige tot strenge vorst om de Elfstedentocht te kunnen uitschrijven. Dus zijn koude perioden nog altijd mogelijk. Alleen zullen de koude perioden minder vaak voorkomen en moeten we naar mijn mening dergelijke Elfstedenwinters als extremen zien. Deze extremen passen in de gevolgen van de opwarming.

Onderzoeken:
Wetenschappelijke onderzoeken van het KNMI geven aan dat de kansen op een Elfstedentocht in deze eeuw niet groot zijn. In het rapport ‘Elfstedentochten in de 21e eeuw?’ komen de onderzoekers tot de conclusie dat het aantal Elfstedentochten in de huidige eeuw maximaal 10 zal zijn en minimaal 4, waarvan de meesten in de eerste helft van deze eeuw. In een ander rapport, ‘Klimaatverandering’, komt het Planbureau voor de leefomgeving tot de conclusie dat de kans op een Elfstedentocht nu nog 15 procent is, maar op basis van de Klimaatscenario’s van het KNMI in 2050 tussen de 0,2 en 2 procent zal zijn. Dat is dus nihil. Deze rapporten staan op de site van het KNMI.

Meer Blog