Home > Piets blog > Eerste hittegolf en warmtegolf!
Volg Piet

Piets blog

John Dalhuijsen (Zandvoort aan Zee)

Eerste hittegolf en warmtegolf!

Gezien mijn temperatuurverwachting voor deze week ga ik ervan uit dat wij voor het zuiden van ons land al op donderdag de eerste hittegolf van deze zomer kunnen noteren.
We spreken van een hittegolf als er sprake is van een 5-daagse periode met temperaturen van 25 graden of hoger, waarvan drie dagen op een rij met een tropische 30 graden. Ook spreken we van een hittegolf als sprake is van een 7-daagse periode met temperaturen van 25 graden of hoger, waarvan op drie willekeurige dagen een tropische 30 graden.
Er wordt van een landelijke hittegolf gesproken als deze in De Bilt wordt bereikt. Waarschijnlijk komt de Bilt tot en met vrijdag niet verder dan 1 tropische dag. In het zuiden zullen meerdere tropische dagen voorkomen. Zo verwacht ik in Eindhoven en Gilze en Rijen van maandag tot en met donderdag 4 tropische dagen op een rij. Samen met de maximumtemperaturen boven 25 graden van zondag en komende zelfs nog komende vrijdag is er sprake van een hittegolf. Maastricht en Volkel komen waarschijnlijk in deze periode tot drie tropische dagen, maar niet op een rij. Daar lijkt woensdag spelbreker met 29 graden.

Warmtegolf: Ik spreek van een warmtegolf bij een periode van 5 dagen met een temperatuur van 25 graden of hoger. Binnen deze periode mogen ook tropische dagen voorkomen, maar geen drie op een rij. Ook spreek ik van een warmtegolf bij een periode van 7 dagen met een temperatuur rond 25 graden met 1 of 2 tropische dagen. De Bilt zal de warmtegolf wel bereiken. Mits mijn verwachting uitkomt, maar daar ga ik wel van uit.

Meer Blog