Home > Piets blog > (Tijdelijke) overgang naar wisselvallig weer?
Volg Piet

Piets blog

Ron Quinten (Wemeldinge)

(Tijdelijke) overgang naar wisselvallig weer?

Koningsdag gaat het zo gek nog niet. Er zijn opklaringen en in de loop van de ochtend ontstaat een enkele (hagel) bui. Ook in de middag kan er, vooral landinwaarts een enkele bui voorkomen, maar vaak is het droog en in sommige gebieden blijft het dat de hele dag. In de loop van de middag wordt de bewolking in het (noord)westen dikker en daar volgt in of tegen de avond wat lichte regen. Het is koel met 9 graden in het noordwesten tot 12 in Limburg. De wind uit het westen is aanvankelijk zwak of matig, kracht 2 of 3 en neemt in de middag toe naar kracht 3 of 4. Langs de  Wadden tot kracht 5 of 6. In de nacht 5 graden en hier en daar een bui.

De bui hangt samen met een opvullende depressie die vanaf de Noordzee naar Denemarken trekt. Vrijdag is het vrij rustig maar wordt licht onstabiele lucht aangevoerd. Droge perioden overheersen maar er kan ook een bui vallen. Op het eerste deel van de dag schijnt de zon nu en dan, maar deze krijgt het gaandeweg de dag steeds lastiger. Het wordt 11 tot 13 graden bij een zwakke tot matige wind uit het westen tot noordwesten. In de nacht opklaringen en 2 tot 4 graden met in het oosten kans op grondvorst.

Zaterdag trekt de storing naar de Baltische Staten weg. Een hogedrukgebied boven Lapland rolt een loper uit tot over ons land. Er kan aanvankelijk nog een enkel buitje vallen, maar de rol van de zon wordt gaandeweg de dag vanuit het noorden groter en dan blijft het op de meeste plaatsen wel droog. In het noorden is het nog altijd tamelijk fris met 10 graden. Zuidelijk van de grote rivieren is het met 14 graden een stuk milder. De wind draait van het noordwesten naar het noordoosten en is niet meer dan zwak of matig. In de nacht is het helder en vooral in het noorden koud met kwikstanden dichtbij het vriespunt en kans op (grond)vorst.

Zondag is het dan ineens een beetje lenteachtig. Het hogedrukgebied boven Lapland breidt zich uit en zet een filiaal boven Midden-Europa in de steigers. Samen met een trog boven het Iberisch Schiereiland, behorend bij een Britse depressie, zorgen deze systemen voor de toestroom van zachtere lucht. Er zijn flinke zonnige perioden, al trekken er ook enkele (hoge) wolkenvelden over en het wordt 14 of 15 graden in het noorden tot 17 of 18 in het zuiden van het land. Wel staat er een straffe oostenwind die niet echt bijdraagt aan een aangenaam gevoel,  kracht 4 tot 5.

Is het hogedrukgebied sterk genoeg om aanzwellende depressies vanuit West-Frankrijk te keren. Dat is de belangrijkste vraag na het weekend. Het bolwerk van hogedruk neemt in kracht toe en het is niet ondenkbaar dat depressies gedwongen worden zuidelijk van ons land langs te trekken. De zuidelijke provincies maken nog de meeste kans op een bui in de nacht naar maandag en maandag overdag. In het geval de zaken zo gaan verlopen, zou er een noordoostelijke stroming op gang komen. De kans op neerslag is klein, de rol van de zon behoorlijk, maar thermische hoogstandjes zijn in dit scenario niet aan de orde. Een depressie doorbraak zou een (tijdelijke?) overgang naar wisselvallig weer betekenen. Voorlopig lijkt het eerste scenario de beste papieren te hebben.

Meer Blog