Home > Piets blog > Zomer: lange buitenzitavonden
Volg Piet

Piets blog

Gieny van Asten (Katwijk aan Zee)

Zomer: lange buitenzitavonden

Het is vandaag de eerste dag van de meteorologische zomer en dus kom ik, zoals gewoonlijk, vandaag met mijn zomervoorspelling.

Ik ga uit van een flink warme zomer. Kortom: te warm. Juni zal als eerste zomermaand wel wisselend zijn en af en toe koel weer brengen, maar er komen ook flink warme en zonnige dagen voor. De gemiddelde temperatuur is normaal of iets aan de hoge kant.
Juli en augustus zijn te warm met ook veel zon en de nodige stranddagen. Er zijn stabiele perioden, maar bijkomend geldt ook het grillige karakter van deze zomer. Grillig in de vorm van (korte) inzinkingen en toch ook de zware buien met regionaal de nodige overlast. Met zware buien bedoel ik buien met zwaar onweer, wateroverlast, hagel en windstoten of valwinden.
Ik verwacht deze zomer ook een flink aantal lange, warme buitenzitavonden met warme nachten. Minstens 1 of 2 warmtegolven. De kans op een hittegolf is ook mogelijk, met name (regionaal) in het zuiden.

Deze zomervoorspelling is tot stand gekomen door naar het stromingspatroon te kijken van de afgelopen anderhalf jaar. De ingeschatte gevolgen van de opwarming van de aarde en de ervaring daarmee. Ervaring en nog gevoel.

Meer Blog