De winter? Het kan nog.

9 januari 2020 - 12:26

De hoge temperaturen blijven de komende week. En de winter dan?

De komende week blijven de hoge temperaturen. De zuid tot zuidwestelijke stroming blijft nog wel even. De luchtdrukverdeling met lagedrukgebieden boven de oceaan bij IJsland tot over het noorden van Scandinavië heeft tijd nodig om te veranderen. Tegenhanger is hogedruk boven Rusland en Zuidoost-Europa. Af en toe wordt deze stroming bij ons even onderbroken door de komst van een hogedrukgebied, maar dat maakt geen winterweer.

En de winter dan? Het is vandaag nog maar 9 januari en we hebben dus nog bijna twee wintermaanden voor ons. Als het nog winter wil worden, zal het naar mijn mening opnieuw een late winter worden. Ik verwacht niet eerder dan in de laatste week van januari de kans op een doorbrekend ander weertype en anders pas in februari.

Een voorbeeld van een late winter is die van 2018 toen we later in februari overgingen op ijzig koud weer door de harde wind met matige vorst. Vorig jaar hebben we in het tweede deel van januari even kunnen schaatsen met in Leeuwarden op 20 januari een van de laagste temperaturen van die winter,
-10,2 graden. In zuidelijk en westelijk Nederland was het minder koud. De winter? Het kan nog. 


Piet op locatie?

Laat Piet het weer presenteren
bij uw bedrijf of evenement.