Foto: Jolanda Bakker, Zevenhuizen

Droogte nog lang niet voorbij, volgende week 25 graden.

16 mei 2020 - 12:51

Het tekort aan regen lijkt voorlopig te blijven. Kortom de droogte is nog lang niet voorbij.

Een nieuw hogedrukgebied gaat vanaf volgende week woensdag of donderdag voor meer stabiel weer  zorgen. Ook dit weekend lijkt droog te verlopen. Er komen van zondag op maandag tot en met de nacht van dinsdag op woensdag wel gebieden met regen of buien richting ons, maar daar blijft waarschijnlijk weinig of niets van over.

Uit de gegevens van het KNMI blijkt dat op Terschelling vanaf 1 maart tot en met 14 mei het tekort aan regen 37 mm was. Voor Leeuwarden geldt een tekort van 64 mm. Landelijk heeft De Bilt een tekort over deze periode van bijna 45 mm en in Maastricht is het tekort 18 mm. Kijkend naar deze cijfers lijkt het aantal  millimeters tekort niet extreem. Vooral ook omdat er over januari en februari veel te veel regen is gevallen van bijna 35 mm in Maastricht tot ruim 96 mm in Leeuwarden. De droogte van nu valt op en is extreem door de combinatie van sterk drogend weer, een groot overschot aan zonuren en het groeiseizoen. Als mei voor het einde van deze maand niet met flink wat regen komt worden de droogte problemen groter. Record droog zal mei dit jaar niet worden. Dat record is en blijft weggelegd voor 1983.

De droogte blijft deze week. Later deze week temperaturen rond en boven de 25 graden, in het zuiden 28 of 29 graden. Het zou zomaar tropisch heet kunnen worden met 30 graden.

 


Piet op locatie?

Laat Piet het weer presenteren
bij uw bedrijf of evenement.