Foto: ANP

Elfstedentocht van 4 januari 1997

3 januari 2020 - 12:49

Morgen precies 23 jaar geleden, op 4 januari 1997, werd de laatste Elfstedentocht geschaatst. Een zware tocht door de temperaturen en door de stevige wind.

Het is morgen precies 23 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd geschaatst op 4 januari 1997. En wat voor een tocht was het. Hij zou zwaar worden door de temperaturen en door de stevige wind uit het noordoosten. In Leeuwarden een gemiddelde windsnelheid van kracht 5 uit het noordoosten. De windstoten liepen uiteen van uitschieters in kracht 7 in Stavoren en Leeuwarden tot in kracht 7 en 8 in het noordoosten van onze provincie. In Harlingen stond ook een krachtige noordooster die maximum pieken in kracht 7 bereikte. De wind werd vooral later in de middag en deels in de avond sterker dan verwacht. De tocht van Harlingen en Franeker naar Dokkum was daardoor zwaar.

De maximumtemperatuur lag op deze 4de januari rond -2,5 of -3,0 graden. De geschikte ijsvloer kwam er in 14 dagen te liggen. Het begon op 20 december 1996 dag en nacht te vriezen tot en met 11 januari. Eind december op twee dagen even boven nul en de laagste temperatuur in Leeuwarden op 2 januari met -16,8. Hoe anders is het nu. Toch ben ik van mening dat wij binnen 7 jaar met inbegrip van deze winter een Elfstedentocht krijgen.


Piet op locatie?

Laat Piet het weer presenteren
bij uw bedrijf of evenement.