Foto: Anje Palland

Nieuw record op komst: Tropische dagen op een rij!

6 augustus 2020 - 11:42

De hittegolf die gisteren is ingegaan met in De Bilt 28,3 graden en in het zuiden al de tropische 30 graden kan het tot en met eind volgende week volhouden.

In De Bilt verwacht ik vanaf vandaag tot en met volgende week woensdag elke dag temperaturen van 30 tot 34 graden. Volgende week donderdag waarschijnlijk net geen 30 graden in De Bilt. Dus 7 of 8 dagen op een rij met 30 graden en hoger.

In het zuiden liggen de scores nog hoger met vanaf gisteren tot en met volgende week donderdag tropische temperaturen tot soms 36 graden. Volgende week vrijdag net wel of net niet de tropische 30 graden. Dus 9 of 10 dagen achtereen met 30 graden.

Deze hittegolf duurt voor De Bilt zoals het nu lijkt in totaal 9 of 10 dagen. Er zijn langere hittegolven maar meest met minder veel tropische dagen. In de zomer van 1975 duurde de hittegolf 18 dagen met 6 tropische dagen. In 1976 duurde de hittegolf 17 dagen met maar liefst 10 tropische dagen. Wat het aantal tropische dagen betreft is het bijna een record. Het aantal tropische dagen op een rij wordt waarschijnlijk wel een nieuw record. In mijn verwachting voor De Bilt kom ik tot 7 of 8 dagen op een rij met een tropische temperatuur. Dat is een nieuw record. In 1976 waren het in de hittegolf tweemaal 5 dagen op een rij met 30 graden.

(Gebruikte gegevens zijn afkomstig van het KNMI)

Piet op locatie?

Laat Piet het weer presenteren
bij uw bedrijf of evenement.