Foto: Jos Hebben

Volgende week: Warmtegolf en hittegolf!

18 juni 2020 - 21:37

We gaan volgende week de eerste warmtegolf van deze zomer meemaken. Voor het zuiden en oosten kan het de eerste hittegolf van deze zomer worden.

De term warmtegolf heb ik in het verleden in het leven geroepen om aan te geven dat er sprake is van een zeer warme periode. Ik spreek van een warmtegolf als er sprake is van een 5 tot 7 daagse periode met temperaturen rond 25 graden of hoger met mogelijk een 30 graden.
Deze periode zit er van volgende week dinsdag tot en met zondag 28 juni voor De Bilt aan te komen, maar ook voor het overgrote deel van Nederland. We spreken van een hittegolf als wij in een periode van 5 dagen op alle dagen 25 graden of hoger kunnen noteren als maximumtemperatuur waarvan 3 dagen op een rij met 30 graden. We spreken ook van een hittegolf bij een periode van 7 dagen met temperaturen van 25 graden of hoger, waarvan er drie dagen 30 graden of hoger aanwijzen. Het gaat hier net als bij de warmtegolf om de temperaturen in De Bilt. Het oosten en zuiden van Nederland komen vanaf dinsdag 23 juni tot en met zondag 28 juni op alle dagen 25 graden of hoger uit met op woensdag, donderdag en vrijdag 30 tot 32 graden. Als dit werkelijkheid wordt is dat een regionale hittegolf. Misschien doet De Bilt nog mee met 30-ers. In dat geval wordt het de eerste landelijke hittegolf.


Piet op locatie?

Laat Piet het weer presenteren
bij uw bedrijf of evenement.